Cauza Scurtu reprezintă o cauză în care s-au aplicat, cu succes, ”criteriile Engel”.
Mai precis ne aflăm în situația în care o speță a fost judecată potrivit dreptului intern după normele dreptului administrativ, fiind catalogată de legislația română drept ”plângere administrativă”.
Totuși, în fața Curții Europene a Drepturilor Omului, s-a argumentat faptul că, indiferent de calificarea dreptului intern, natura unei cauze nu este dată de legislația particulară a unui Stat, ci de ”sensul autonom al noțiunii”, care reiese din analiza Convenției făcută de către Curte, potrivit jurisprudenței sale.
Cu alte cuvinte, ceea ce este important pentru definirea naturii cauzei nu este, neapărat, calificarea dată de legislația statului, primordială fiind calificarea Curții Europene a Drepturilor Omului, potrivit analizei Convenției.
Ne permitem să invităm cititorii să urmărească și articolele dedicate acestei probleme juridice, care sunt dispinibile și la următoarele adrese:
https://www.consultanta-cedo.ro/en/articolul-6-cedo-limite/
https://www.universuljuridic.ro/articolul-6-din-conventia-europeana-a-drepturilor-omului-limite/
Revenind la prezentarea noastră, CEDO a acceptat punctul de vedere al aplicantului și a judecat potrivit exigențelor articolului 6 al Convenției în materie penală. Astfel, calificarea administrativă a litigiului nu a fost acceptată la Strasbourg, fiind considerată a avea o natură penală.
Ca atare, beneficiind de această protecție, au fost relevate grave omisiuni în ceea ce privește respectarea garanțiilor fundamentale ale procesului echitabil, într-o procedură litigioasă.
În consecință, în Cauza Scurtu, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat violarea articolului 6.1 al Convenției, sub aspect penal.
La final, această Cauză a generat revizuirea procesului intern, culminând cu stabilirea nevinovăției aplicantului și anularea amenzii contravenționale impuse.
Notă
Acest articol este proprietatea intelectuală exclusivă a d-lui Andrei Grigoriu, avocat, membru al Casei de Avocatură Grigoriu&Grigoriu. Reproducerea conținutului NU este permisă fără acordul nostru explicit.